Marka ismi yaratma süreci göründüğünden daha sistemli ve de profesyonel bir biçimde yaklaşılması gereken bir çalışmalar bütünüdür.
Marka ismi oluşturma için kişisel beğeniler çerçevesinde bir yaklaşımdan ziyade belirli kriterleri olan ve objektif bir biçimde değerlendirilebilen bir çalışma yapılması daha sağlıklıdır.
Bugün sizinle reklamcılığın saygın yazarlarının ve dergilerinin ışığında, günümüzdeki başarılı örneklerden ders alarak sizin de özgün marka ismi yaratma kriterlerinizi nasıl oluşturabileceğinizden bahsedeceğiz.
Bu kriterleri kısaca sıralayacak olursak:
- Akılda kalıcılık,
- Tonlar,
- Yazılmamış kurallar,
- Anlam,
- Çağrışımsal anlam,
- Alışılmamışlık ( sıra dışılık),
- Yazım ve telaffuz,
- Sesler
- Kişisel tercihler
- Akılda Kalıcılık: Bir marka isminin, bir kişiyi birkaç saniyeliğine duraklatması ve sonrasında aradan bir süre geçse bile hatırlanması gerekir. Marka isminin akılda kalıcılığını değerlendirmek için kafiye, sert ünsüz kullanımı, kelime oyunu, figüratif dil, ses yansıması ve marka- isim uygunluğu gibi alt metotlar kullanılabilir. Uyumlu isim bulma sürecinde akılda kalıcılık dikkate alınması gereken en önemli hususlardandır.
- Tonlar: Bugün büyük markaların hepsinin bir ses tonu vardır. Marka ses tonu, yeni kurulmuş firmalarda kurucuyu ve ilk çalışanlarını temsil eder. Kurulu ve düzenini oturtmuş bir firmada marka tonu, kurum kültürüne ait ipuçları verir. Marka ismi oluşturma sürecinde tonlar göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.
- Yazılmamış Kurallar: Her endüstrinin yazılmamış kuralları vardır. Marka ismi oluşturma sürecinde de bazı adlandırma eğilimleri bulunur. Bu eğilimlerden bazıları: Markayı güçlü bir sıfatla nitelemek, kurucunun soy ismini kullanarak markayı isimlendirmek ve az miktarda da olsa marka isminde mecazi isimler kullanmaktır.
- Anlam: Bir kelime ya mecaz ya da gerçek anlamıyla algılanabilir. Marka isminde gerçek anlamlı bir kelime kullanmak daha rahat bir marka bilinirliğine yardımcı olur. Uydurduğunuz gerçek hayatta bir karşılığı olmayan marka ismi size marka imajını şekillendirme konusunda daha fazla alan sağlar. Marka ismi oluşturma sürecinde, markanız ile uyumlu anlamlar kullanmanız yaratıcı marka isimleri oluşturmanıza katkı sağlar.
- Çağrışımsal Anlam: Her markanın yaptığı bir çağrışım vardır. Örneğin, bugün Apple markası bir elmadan öte sizin telefonunuzu, bilgisayarınızı ya da bir tasarımcıyı temsil ediyor. Çağrışımların Apple örneğinde olduğu düzeye gelmesi organik olarak zamanla gerçekleşir.
- Alışılmamışlık ( Sıra Dışılık): Sıra dışı marka isimleri iki kutupludur. Bir kutbunda yeni bir kelime vardır; diğer kutbunda yaygın bir kelime vardır. Yeni bir kelime, rekabette çok oyuncunun olduğu bir sektörde ayrışmak için daha faydalı olabilir. Yaygın bir kelime seçmek anlaşılabilmek için kolaylık sağlayabilir. Marka ismi yaratma sürecinde alışılmamışlık özgün marka isimleri oluşturmanıza yardımcı olur.
- Yazım ve Telaffuz: Yazım ve telaffuz, herhangi bir iyi isim için önemli faktörlerdir. Bir marka isminin, yazım hatasından çıkması ya da telaffuzu zor bir kelimeden çıkması da mümkündür. Telaffuzu zor bir kelime marka yabancı bir imaj sağlarken, yazım hatası olan marka isimlerinin de URL alması gibi sorunları çok daha az olacaktır. Bilinçli olarak gerçekleştirilen yazım ve telaffuz etkileri, yaratıcı marka isimleri oluşturmanıza yardımcı olur.
- Sesler: Eş anlamlılar sözlüğünde iki kelime eş anlamlı olsa dahi çıkarttığı sesler farklıdır. Bir marka isminin nasıl bir ses çıkardığı büyük önem taşır. Marka isimi oluşturma sürecinde kırmızıyla al aynı şeyi ifade etmez.
- Kişisel Tercihler: Markanız için uygun marka ismini yaratma aşamasında kişisel tercihlerinizi ölçmek için kendinize sorular sormalısınız. Yanıtlarınıza göre listelediğiniz kriterlerin ışığında kendinize bir marka ismi üretebilirsiniz.
Global Marka İsim Örnekleri
Başarılı markaların altında yatan sırlardan bir tanesi de başarılı düşünülmüş yaratıcı marka isimleridir. Gelin birkaç tanesini birlikte inceleyelim.
Dünyanın Fransız kozmetik devi L’Oreal ile başlayalım. İsminin yazımı ve telaffuzu Fransızlar hariç dünyanın geri kalanı tarafından gayet zor bulunuyor. L’Oreal kelimesi üretilmiş bir kelimedir. L’Oreal’in gerçek ismi Aureale’dir. Muhtemelen Fransız kültürüne ait olduğunu belirtmek için L’Oreal gibi daha Fransızca gelen bir marka ismini kullanmaya başladılar. Kelimenin esin kaynağında, Latince “aurelous” kelimesi yer almaktadır. Aurelous Latince’de, altın, güzel ve muhteşem gibi anlamlar taşımaktadır. Alışılmadık bir marka ismi olup günlük hayatta kullanılacak bir anlamı yoktur. Çağrışımsal olarak L’Oreal yaratıcı marka ismi, bakımlı Fransız kadınıyla bütünleşmiştir.
Johnson & Johnson dünyadaki en büyük kişisel ürünler ve tıbbi ürünler firmalarından biri. Marka ismini kurucusundan alma trendini devam ettiren markalardan bir tanesi. Oldukça alışılmış ve sıradan kelimelerden oluşan marka ismindeki ilginç noktalardan bir tanesi özgün marka isminin disiplinli ve aileyi düşünen marka kültürüyle bütünleşmesidir.
FMCG devi Pepsi’nin marka isim hikayesi oldukça ilginç. Markanın kurucusunun mesleği eczacılık olduğundan içeceğine sağlıklı olduğu imajını vermek için pepsin enziminden gelen Pepsi ismini veriyor. Pepsi yaratıcı marka ismi akılda kalıcılık olarak özellikle kullandığı ilk sert ünsüzle kolayca hatırlanabilecek bir isimdir. 19. yüzyılın sonlarına doğru kullanılmaya başlanan bir kelime olarak Pepsi fazlasıyla sıra dışıdır. Yazımı ve telaffuzu dünyanın çoğu bölgesinde kolaylıkla yapılmaktadır. Pepsin enziminin gerçek anlamını üstüne almak isteyen marka imaj olarak uzunca bir süre önce enzimi geride bıraktı.
Alman teknolojisinin önemli temsilcilerinden olan Siemens AG (Siemens Aktiengesellschaft) bir şirket birleşmesinin ürünüdür. Aktiengesellschaft, Almanca anonim şirket anlamına geliyor. Siemens Alman yapısına olan saygısı ve Alman uzmanlığını taşıdığını belirtmek için “aktiengesellschaft” kelimesini hiçbir zaman çevirmiyor ve onun yerine AG olarak kısaltıyor. Bu birçok Alman firmasının daha izlediği bir yöntemdir. Siemens’in adıysa kurucusunun soy isminden geliyor. Marka isminin telaffuzu Almanca bilmeyenler tarafından çoğunlukla yanlış seslendiriliyor.
Umuyoruz ki siz de bu bilgiler ve örneklerle kendinize en uygun yaratıcı marka ismini daha rahat seçebileceksiniz. Sizde; marka ismi oluşturma sürecinde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Yaratıcı marka isimleri nasıl oluşturulur? Marka ismi yaratma sürecinde olmazsa olmaz kurallar nelerdir? Sorularına yanıt arıyorsanız bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.