İşinize bir isim vermek istediğinizi söylemek, İstanbul’a gitmek istediğinizi söylemek gibidir. Nereye gitmek istediğini bilmen güzel; ama bilmen gereken tek şey bu değil. Başlamak için, oraya nasıl gideceğinizi bilmeniz gerekir. Marka ismi oluşturmak da İstanbul’a gitmeyi istemek gibidir ama öncesinde İstanbul’a hangi yolla gideceğinizi bilmeniz gerekir. Yanlış bir dönüşle kendinizi Sakarya’da bulabilirsiniz. Bu nedenle biz marka ismi bulma değil de marka ismi tasarlama işi diyoruz.
En sık yapılan hatalardan biri, marka isimlerini kişilerden bağımsız, belirli kriterler üzerinde uzlaşmadan belirlemektir. Eğer, iyi bir marka ismi için belirli bir standardınız yoksa sadece kişisel tercihlerinize göre bir seçim yaparsınız. Size bu yazıda kendi marka ismi oluşturma kriterlerinizi belirli faktörlere göre nasıl şekillendirebileceğinizden bahsedeceğiz.
Sizde; akılda kalıcı kelimeler kullanarak nasıl marka ismi oluşturulur? Marka ismi oluşturma sürecinde dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir? Doğru marka ismi oluşturmanın markanıza sağlayacağı faydalar nelerdir? Sorularına yanıt arıyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Marka İsmi Oluşturma ve Akılda Kalıcılık
Marka ismi, bir kişinin bir saniyeliğine duraklamasına neden oluyorsa işini yapmış demektir. Bununla birlikte, uzun aradan sonra hatırlayabilirseniz, marka ismi daha da değerlidir. Journal of Advertising’te 2003 yılında marka isimleri hakkında yayımlanmış bir makalede ( The Relation Between Brand- Name Linguistic Characteristics and Brand Name Memory) yazarlar aşağıda listelenmiş özellikleri marka isminin hatırlanmasında önemli araçlar olarak belirttiler.
- Kafiye
- Onomatopoeia (Ses yansıması)
- İlk sert ünsüz
- Kelime oyunu
- Figüratif dil
- Marka – isim uygunluğu
Bu maddelerin hepsini marka ismi oluşturma sürecinde kullanmak istemezsiniz.
Bu listede değil ama Journal of Advertising’in söylediğine göre bir kelimeye olan aşinalık yukarıdaki tüm maddelerden daha etkilidir. Aşinalık yaratmak için marka ismini tekrar etmek en verimli yollardan birisidir. Örneğin, Trendyol devasa reklam bütçesiyle envai çeşit platformda karşımıza çıkıp kendi marka ismini tekrarlayan reklamlar gösteriyor. İşte biz buna reklamcılıkta frekans diyoruz. Yani isminizi kaç kez göstererek akılda kalıcı kılarsınız. Reklamların yaratıcılık fonksiyonu bu nedenle önemlidir. Ama ismin de kolay algılanabilir akılda kalıcı kelimeler olması önemlidir. Bu sayede daha düşük frekansta marka isminizi öğretebilirsiniz.
Marka İsmi Oluşturma Sürecinde Kafiye Kullanımı
Kafiye hatırlanmaya yardımcı olur. Coca-Cola ve KitKat dünyaca bilinen kafiyeli marka isimlerinden yalnızca ikisidir. Marka ismi oluşturmada kafiye kullanmak yalnızca yiyecek ya da içecek sektörüne ait değildir. Kelimeler size işletme veya ürün hakkında değerli bilgiler veriyorsa, kafiye daha büyük işletmeler için de işe yarayabilir. En güzel örneklerinden birisi dilimize pelesenk olmuş “Çakar çakmaz, çakan çakmak” sloganıdır.
Onomatopoeia İle Akılda Kalıcı Marka İsimleri
Bu basit bir fikir için büyük bir kelimedir. Bazı kelimeler temsil ettiği şeyler gibi ses çıkarırlar: bam, güm, kapovvv. Eski bir Süpermen filmi hayal edin. Çeşitli yumrukları ve tekmeleri temsil eden kelime kabarcıkları onomatopoeia’dır.
Temsil ettikleri gibi görünen marka isimleri daha akılda kalıcı olma eğilimindedir. Bu sebeple yaratıcı marka isimleri oluşturma hususunda onomatopoeia’dan faydalanılabilir.
Marka İsminde Kullanılan İlk Sert Ünsüz
Okuma çalışmalarında yapılan araştırmalara göre, sert ünsüzlerle başlayan kelimeler, sesli veya yumuşak ünsüzlerle başlayan kelimelere göre daha akılda kalıcı kelimelerdir. Ayrıca, bu kelimeler daha güçlü görünürler. Yakın zamanda yapılmış araştırmalara göre ünsüz kullanımı ve yerleri markanın cinsiyetini etkileyebilir. Akılda kalıcı kelimeler ile marka ismi oluşturmak isteyenler muhakkak sert ünsüzlerin gücünü dikkate almalıdır.
Kelime Oyunu İle Marka İsmi Oluşturma
Kelime oyunu, bazı kelimelerin kulağa benzer geldiği ancak çok farklı anlamlara sahip olduğu gerçeğiyle oynanan bir şaka türüdür. Bu tarz kelimeler akılda kalıcı kelimeler olarak değerlendirilir. Doya Jackson Fastfood, Fatmazel Kuaför ya da Gün Gelir Devran Döner gibi marka isimleri kesinlikle dikkatinizi çekecektir. Hatta hatırlanabilir yaratıcı marka isimleri olarak değerlendirilir. Peki bu marka isimlerinin hatırlanma sebebi doğru gerekçelerle midir?
Marka İsimlerinde Figüratif Dil Kullanımı
Figüratif dil, dolaylı olarak bir şey söylemenin bir yoludur. Figüratif dilin farklı tipleri vardır ama biz metaforlar ve benzetmelere odaklanacağız. Onun gözü mavidir demek yerine bir benzetme kullanarak onun gözleri deniz gibidir diyebiliriz. Hatta, bir metafor kullanıp gözlerini parıldayan bir zümrüde benzetebiliriz. Tanımlamalar benzese de dolaylı olmak zenginlik katmaktadır. Marka ismi oluşturma sürecinde figüratif dil isimlerinden faydalanmak akılda kalıcı kelimeler ile marka ismi oluşturmayı sağlar. Eğer işletmeniz yeniyse marka isminizde bu tarz bir figüratif dil kullanmak ona zenginlik ve derinlik katacaktır.
Markanıza Uyumlu İsim Bulma: Marka-İsim Uygunluğu
Bazı marka isimleri sektördeki diğer isimlere uygun bir ses çıkarır. Bu marka isimleri hatırlanmaya daha yatkındır. Örneğin, NTV’nin ismi NTV haber kanalı olarak sektöre çok daha uygunken, isminin açılımı olan Nergis Televizyonu habercilik sektörden fazlasıyla uzak kalacaktır.